Vrolijk versierde winkelstraten, gezellige sinterklaasmuziek, een cadeautje in je schoen; wat een gezelligheid geeft Sinterklaas in ons land! Hoe vrolijk de periode ook is, als ouders zie je vaak wel wat van die spanningen terug in het gedrag van je kind.
Merk je dat je kind drukker, prikkelbaarder of onrustiger wordt? Dan is het misschien slim een tandje rustiger aan te doen. Sommige kinderen, en net zo goed volwassenen, hebben er last van snel overprikkelt te raken. Zij voelen zich prettiger in een omgeving waar het rustig is. Wat dacht je daarom van een prikkelarm Sinterklaasfeest?
Overprikkeld
De gevoeligheid voor prikkels is bij iedereen anders. De één gedijt goed bij harde muziek en drukte, de anders wordt daar helemaal onrustig van. Bij mensen en kinderen die gevoelig zijn voor prikkels kunnen harde geluiden, drukke kleuren of veel mensen in de omgeving leiden tot een onprettig gevoel maar ook tot klachten als hoofdpijn of vermoeidheid. Hoewel dit voor kinderen én volwassenen geldt, is over het algemeen een feit: hoe jonger het kind, hoe meer het gebaad is bij het reduceren van prikkels.
Ander gedrag rond feestdagen
Spanningen zijn ook een vorm van prikkels. Dat is dan ook precies de reden dat kinderen rond de periode van Sinterklaas, hun verjaardag of andere indrukwekkende feesten ander gedrag laten zien. Ze zijn sneller moe, boos of geïrriteerd of huilen eerder dan dat ze normaal zouden doen. Op school kost het ze meer moeite om te concentreren en informatie in zich op te nemen. Is jouw kind daar gevoelig voor? Dan is het misschien handig de sinterklaasdrukte wat te vermijden.
Wat kun je doen om de hoeveelheid prikkels rondom Sinterklaas te verminderen?
Je kunt in de aanloop naar het pakjesfeest toe rekening houden met de behoefte van jouw kind. Bijvoorbeeld door het toepassen van de volgende tips:
- Maak een aftelkalender waarop je kind precies kan zien wat er staat te gebeuren. Wanneer mag het zijn schoentje zetten? Wanneer wordt het feest gevierd? Maar ook: Wanneer gaat Sinterklaas weer weg? Begin deze kalender niet té vroeg van tevoren. Bijvoorbeeld twee weken voor de vieringsdatum of wanneer je kind er vragen over begint te stellen. Je kind weet dan precies waar het aan toe is.
- Beperk de momenten waarop je kind een cadeautje krijgt. Spreek bijvoorbeeld af dat het één keer zijn schoen zet en dat jullie één keer het sinterklaasfeest vieren. Dat geeft rust.
- Vermijd sinterklaasprogramma’s op televisie. Hoe leuk de programma’s met de Sint op televisie ook zijn, ze leveren ook heel wat spanning op. Vaak gaan er dingen mis door onhandigheid van de pieten of is het onduidelijk of het Sinterklaas nu wel of niet lukt om in Nederland aan te leggen. Dit kan je kind veel onnodige nadenkstof/zorgen/prikkels opleveren.
- Loop je een ‘echte’ Sinterklaas tegen het lijf? Dat kan voor een kind natuurlijk extra spanning opleveren. Blijf op gepaste afstand en vraag aan je kind hoe dichtbij het wil komen. Forceer niets!
- Vier Sinterklaas in een klein gezelschap en zet de muziek niet (te hard) aan. Bedenk hoe je de cadeautjes introduceert. Een harde bons op de deur of een zak van het dak laten vallen kan spanning geven. Kan je kind dit aan? Prima. Zo niet, bedenk anders een rustiger manier om de zak met cadeautjes te ontdekken.
Kortom, zorg voor voorspelbaarheid en laat af en toe wat achterwege. Zo kan het pakjesfeest een stuk relaxter verlopen. Dat is niet alleen fijn voor je kind, maar ook voor jou!