Muziek draagt positief bij aan de ontwikkeling van kinderen

muzieklessen

Muziek luisteren prikkelt emoties; het maakt je blij, ontspannen, hitst je op, geeft een gevoel van zelfvertrouwen of brengt je in beweging. Muziek is cultuur! Wist je dat zélf muziek maken nog meer oplevert? Dat is waarom je regelmatig vrolijke geluiden hoort vanuit verschillende Speel-Inn locaties, gecreëerd door onze kinderen.

Muziek draagt op een positieve manier bij aan de ontwikkeling van kinderen. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het effect van muziek luisteren en beoefenen door kinderen. Positieve effecten zijn onder andere de ontwikkeling van de luistervaardigheid wanneer een jong kind muziek leert spelen. En daar vloeit heel wat uit voort!

Luisteren

Bij het leren spelen van muziek is precies kunnen luisteren handig. Die luistervaardigheid ontwikkel je vanzelf wanneer je muziek gaat maken of gaat zingen. Is de luistervaardigheid goed ontwikkeld, dan heeft dat volgens onderzoek een positief effect op de leesvaardigheid van het kind later. Daarnaast kan een kind stoorgeluiden beter negeren waardoor het meer kan oppikken van wat bijvoorbeeld een leerkracht in de klas vertelt. Goed kunnen luisteren blijkt van belang te zijn voor het goed kunnen begrijpen en leren.

Muziek bij Speel-Inn

Naast deze positieve effecten van muziek vinden wij het aanbieden van muzieklessen vooral ook belangrijk omdat muziek verbindend werkt en het kinderen enorm veel plezier geeft. Op verschillende locaties van Speel-Inn komen daarom op regelmatige basis muziekdocenten langs.

Muzieklessen

Op ’t Kinderwoud werken ze daarvoor samen met MEMO. Elke week komt een andere muziekdocent les geven aan de peuters en baby’s zodat de kinderen met alle facetten van muziek in aanraking komen. Jessica Engelander, locatiemanager: ‘Iedere les maken de kinderen kennis met instrumenten, zang en dans. De kinderen genieten in kleine groepen van de muziek en mogen zelf ook nog een nootje meespelen.’

MEMO zegt zelf over de waarde van muzieklessen aan jongen kinderen: ‘Het beleven van échte muziek in de vertrouwde omgeving van de groep, draagt op een bijzondere manier bij aan de brede ontwikkeling van het jonge kind. Het leert verbindingen te leggen tussen hoofd en hart én zijn belevenissen te delen met vriendjes.’

Op de Blokkendoos in Uithoorn komt al een lange tijd muziekdocent Mama Coelia langs om samen met de kinderen muziek te maken en te bewegen op muziek. Door muziek aan te laten sluiten op een thema dat centraal staat op de groep, draagt dat bij aan de beleving van dat thema. Bij Speel-Inn De Boomhut in Uithoorn starten ze binnenkort zelfs met een heel thema Muziek (en Sint Maarten).

Nieuwe locatie Amstelveen

Als klap op de vuurpijl openen we binnenkort een nieuwe vestiging: De Muzieknoot, in Amstelveen. Drie keer raden wat daar een van de terugkerende activiteiten gaat zijn. Reken maar op vrolijke geluiden in de buurt Bankras/Kostverloren!