Wandel een blotevoetenpad

Een blotevoetenpad wandelen in de winter? Jazeker, dat kan! Een bevroren grassprietje dat onder je voeten kriebelt of koude modder die tussen je tenen door omhoog wriemelt. De winter is een prachtig seizoen om een blote voeten ervaring op te doen.

Wat is een blotevoetenpad?

Op een blotevoetenpad loop je over allerlei verschillende ondergronden, zodat je met je voeten kunt ervaren hoe bijvoorbeeld zand, water, stenen, houtsnippers en gras voelt. Het lopen op blote voeten is een spannende en leuke ervaring voor kinderen, maar het is ook een terugkeer naar de basis. Je ervaart de aarde met alle zintuigen.

Waarom een blotevoetenpad lopen?

In onze voeten zitten botten, pezen, spieren, banden, bloedvaten en zenuwen. Deze ondersteunen en verplaatsen ons lichaam, maar geven ook informatie aan ons lichaam over de omgeving waar we in staan. Omdat wij veel schoenen dragen, worden onze voeten lui. Wanneer je op blote voeten loopt, activeer je jouw voetspieren, pezen en banden. Ook stimuleert het de bloedcirculatie in de voeten, waardoor de voeten beter warm blijven.

Blootsvoets lopen helpt kinderen om beter grip te krijgen. Ze ontwikkelen een beter evenwicht en niet onbelangrijk, ze ervaren veel nieuwe structuren met hun voeten. Dat is ontzettend leerzaam! De bovenstaande voordelen zijn de reden dat een aantal van onze Speel-Inn locaties een blotevoetenpad hebben.

Zelf een blotevoetenpad maken

Zelf een blotevoetenpad maken is een leuke activiteit om met kinderen te doen. Ga lekker naar buiten en maak van verschillende hoepels een pad door de tuin. Vul iedere hoepel met andere materialen, denk aan gras, bladeren of modder. Ontdek samen hoe de verschillende structuren voelen. Op Pinterest kun je veel inspiratie vinden over het maken van een blotevoetenpad. Een leuke variant: laat je kind een blinddoek dragen en raden wat er in de hoepel ligt.

Een blotevoetenpad wandelen

Je kunt natuurlijk ook een bestaand blotevoetenpad wandelen. Op veel plekken in het land zijn deze paden speciaal voor kinderen aangelegd. Op zoek naar een tof blotevoetenpad? Wij geven je wat tips:

Land van fluweel

Op dit uitdagende blotevoetenpad in Noord-Holland van 1 kilometer struin je door het gehele park en voel je de natuur tot in je tenen. Je loopt er over verschillende harde en zachte ondergronden zoals gras, zand, steentjes en hout. Onderweg maak je kennis met mooie verhalen uit de regio die in de route van de blotevoetenpad zijn gebouwd.

Gouwe voeten

Dit is het langste blote voetenpad van Noord-Holland. Onderweg zijn er verschillende hindernissen die je kunt nemen. Denk aan over boomstammen lopen, een wiebelbruggetje over het water, door het water lopen, door een rietsloot en nog veel meer.

Buitenpost

Het Blotevoetenpad op landgoed Buitenpost is 2,5 km lang en leidt je langs je verschillende obstakels. Balanceer op het wilgenpad, loop door het moeras en vind je weg door het bamboebos. Voor de kleintjes is er ook een kinderspeelplaats met dierenweide aanwezig.

Bron: IVN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *