Diploma's in de kinderopvang

Als pedagogisch medewerker draag je bij aan de ontwikkeling van kinderen en daarom moet je over een gekwalificeerd diploma beschikken als je wilt werken op een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of buitenschoolse opvang. Dit diploma voldoet aan de kwalificatie-eisen van de kinderopvang en is nodig om de kwaliteit van de kinderopvang te waarborgen. In deze blog leggen we uit welke diploma’s geschikt zijn om in de kinderopvang te werken.

Diploma’s waarmee je kunt werken op het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal

Wil je als pedagogisch medewerker aan het werk op een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal, dan heb je minimaal een mbo 3- of 4-diploma nodig in de richting van Pedagogisch Medewerker Kinderopvang, Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker of Onderwijsassistent. Daarnaast zijn er verschillende mbo-opleidingen die met aanvullend bewijs kwalificeren, zoals Kleuterleidster of Begeleider Gehandicaptenzorg.

Geschikte diploma’s voor de buitenschoolse opvang 

Op de buitenschoolse opvang (BSO) kun je ook met andere diploma’s aan de slag. De opleidingen voor werken op het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal zijn namelijk specifiek gericht op pedagogiek en ontwikkeling, maar voor de buitenschoolse opvang is dat niet nodig. Er zijn namelijk verschillende opleidingen waarin de begeleiding van kinderen een grote rol speelt die niet geldig zijn voor het werken op een kinderdagverblijf of een peuterspeelzaal, maar wel voor de buitenschoolse opvang. Naast sport- en kunstopleidingen, kun je bijvoorbeeld ook met diverse docentenopleidingen op de BSO aan de slag.

 

Met een HBO-opleiding werken in de kinderopvang

Met hbo-opleidingen als Associate Degree Pedagogisch Educatief Medewerker, Pedagogiek of de Lerarenopleiding (PABO) kun je ook in de kinderopvang werken.
Sinds 1 januari 2022 kun je ook met een aantal (nog) niet afgeronde hbo-bacheloropleidingen in de kinderopvang werken. Dat betekent dat je gekwalificeerd bent bij het behalen van 50 procent van de studiepunten of met een bewijs van overgang naar het derde leerjaar. Het gaat hierbij om de lerarenopleiding Pedagogiek, Pedagogisch Management Kind en Educatie, Pedagogisch Management Kinderopvang en Pedagogiek. Dit geldt in ieder geval tot en met 31 december 2023.

Gekwalificeerde universitaire opleidingen met aanvullende eisen

Daarnaast zijn er bepaalde universitaire opleidingen (bachelors en masters) die in combinatie met aanvullende eisen tijdelijk geldig zijn voor de functie van pedagogisch medewerker. Ook behaalde propedeuses kwalificeren met aanvullend bewijs. De aanvullende eisen zijn een verplichte inwerkperiode van vijftig uur, waarbij je boventallig meedraait op de groep, het vergroten van je vakinhoudelijke kennis en vaardigheden met behulp van e-learnings en opdrachten en het volgen van een vakinhoudelijk programma. Tot slot werk je mee aan een monitor. Dit is een tijdelijke verruiming van de kwalificatie-eisen en geldt net als de verruiming van gekwalificeerde hbo-opleidingen tot in ieder geval 31 december 2023.

Check of je met jouw diploma kunt werken in de kinderopvang

Verkorte opleiding tot pedagogisch medewerker, werken en leren

Wil je graag (weer) aan de slag als pedagogisch medewerker, maar twijfel je of jouw diploma geldig is om te kunnen werken in de kinderopvang? Via de diplomacheck van Kinderopvang Werkt kom je er snel achter of jouw diploma geschikt is om in de kinderopvang te werken. Doe hier de diplomacheck!

Heb jij nog geen diploma voor de kinderopvang, maar zou je dit wel graag willen? In september starten er weer nieuwe klassen waarmee je de opleiding volgt tot Pedagogisch Medewerker en tegelijkertijd op één van onze locaties meedraait. Op de vloer leer je immers het meest! Hou onze website en socials in de gaten voor meer informatie hierover!