Hoogsensitiviteit

meisje met kuiken

Kinderen met hoog sensitiviteit kunnen vaak moeilijk omgaan met de hoeveelheid prikkels die ze op een dag te verwerken krijgen. Alles komt binnen en als dat teveel is… barst de bom! Soms ervaren mensen deze kinderen als lastig en angstig. Maar wist je dat hoog sensitiviteit enorm veel mooie kanten heeft? Deze kinderen bloeien op met een juiste aanpak!

Is mijn kind hoogsensitief?

Een HSK (Hoog Sensitief Kind) heeft bepaalde kenmerkende eigenschappen. Vaak hebben ouders wel van hun eigen kind door dat het anders is. Het raakt geprikkeld door luidruchtige omgevingen, kan moeilijk omgaan met voortdurende veranderingen, is observerend in nieuwe situaties, etc. Je kunt bij baby’s deze hooggevoeligheid al opmerken. Met het ouder worden van je kind verdwijnt deze gevoeligheid niet. Het is een deel van zijn persoonlijkheid.

Kenmerken van hoog sensitiviteit

Ondanks dat elk kind anders is en kinderen die hoog sensitief zijn onderling erg kunnen verschillen, zijn er een paar belangrijke kenmerken te noemen die HSK delen. Bij sommige kinderen is het één meer aanwezig dan het andere. Soms is een kenmerk helemaal niet aanwezig. Er is geen harde toets voor hoog sensitiviteit.

Kenmerken zijn onder andere:

  • Labeltjes in de kleding worden als onprettig ervaren
  • Gevoelig voor lawaai
  • Hoog empatisch vermogen, voelen de stemming van anderen aan
  • Veranderingen zijn lastig
  • Eerst observeren, dan pas doen
  • Gericht op de natuur
  • Hoog rechtvaardigheidsgevoel
  • Stellen diepgaande vragen over het leven

Opvoeding van een HSK

Sensitiviteit is een mooie eigenschap, maar vraagt wel om een uitdaging bij de opvoeding. Soms worden HSK’s als zeurderig ervaren. Ze hebben meer tijd nodig om ergens te wennen. Situaties die voor kinderen ‘leuk’ zouden moeten zijn, zijn voor een HSK vaak lastig. Je kunt denken aan: verjaardagsfeestjes, spelen bij vriendjes, schoolreisjes, het hele gebeuren rondom Sinterklaas. Maar kinderen die hoog sensitief zijn, zijn vaak ook creatief, denken langer over dingen na en zijn voorzichtiger en vroeg wijs.

Aandachtspunten bij baby’s en peuters

Houd het rustig, vermijd wilde spelletjes en harde geluiden. Prop de box niet vol met speelgoed, maar kies bewust een item uit. Gebruik routines en regelmaat, zo weet je kindje wat het kan verwachten. Is je kind overstuur na een dagje weg? Doe dan vandaag weer een dagje rustig aan. Onderneem niet teveel verschillende uitjes op een dag. Geef je baby momenten waarop het alleen kan spelen.

Aandachtspunten bij kleuters en schoolkinderen

Wisseling van personen, plaatsen of activiteiten kan spanning opleveren. Een kind moet zich opnieuw afstemmen op de nieuwe situatie. Dat kost energie. Hoe minder jij een probleem maakt van de verandering, hoe sneller het geaccepteerd zal worden. Toon wel begrip. Vertrouw erop dat je kind uiteindelijk aan de verandering zal wennen.


Houd jouw kind zich veel vast aan kinderlijke gewoontes, zoals duimzuigen, een knuffel overal naartoe nemen of huilen bij het afscheid? Jonge HSK vinden het vaak lastig om deze gewoontes op te geven. Doe dit stap voor stap.

Praat over emoties en leg uit hoe jij met bepaalde gevoelens omgaat. Help je kind zijn gevoel onder woorden te brengen. Op die manier heeft hij meer grip op zijn gevoel. Vertel dat je het gevoel herkent of begrijpt, dan voelt hij zich minder alleen.

Moet je corrigeren? Denk dan aan de volume van je stem. HSK kunnen schrikken van een hard stemgebruik. Je komt dan strenger over dan de bedoeling is. Ga ook na of er misschien sprake is van overprikkeling waardoor het je kind mogelijk teveel energie kost om zich aan de regels te houden.

Meer weten?

Lees dan ook het uitgebreide informatieve boek Het hoog sensitieve kind; Help je kinderen op te groeien in een wereld die hen overweldigt geschreven door Elaine N. Aron. Of Hoogsensitief opvoeden : ontdek en versterk de talenten van je kind geschreven door Melissa Mertens.