Nationale voorleesdagen 2021

Op 20 januari 2021 beginnen de Nationale voorleesdagen. Een 10-daagse waarbij er nog eens extra aandacht is voor het belang én plezier van voorlezen voor kinderen van 0-6 jaar!

Dit jaar is het prentenboek voor peuters en kleuters: “Coco kan het!” van Loes Riphagen. Op de site van de Nationale Voorleesdagen vind je meer informatie: www.nationalevoorleesdagen.nl

Geniet samen met je kind van het lezen van een boek! 

Ook al met je baby? Jazeker, baby’s genieten volop van het samenzijn, het ontdekken van een boekje, jouw stem en aandacht. Als je een babyboekje leest, geef je kind dan alle ruimte om aan het boekje te voelen, te proeven en ernaar te kijken. Door het ontdekken leert je kind het meest. Benoem wat je kind doet, en benoem wat je ziet op de plaatjes. Maak geluiden en gebaren bij wat jullie zien. Je bent namelijk meteen goed bezig met zijn taalontwikkeling. Voor ouders die een andere taal dan  Nederlands als moedertaal hebben: lees/vertel in je eigen taal.

Als je kind ouder wordt, ga ja van de babyboekjes naar prentenboeken en langzamerhand naar boeken met meer tekst. 

Waar het vooral om gaat: kijk en luister naar hoe je kind op het boek reageert, geef ruimte om erover te praten, bekijk samen wat je allemaal ziet op de plaatjes, pas je tempo aan, aan hoe je kind een boek beleeft. En herhalen hoort daarbij, door veel te herhalen gaat je kind steeds meer beleven aan een boek. Veel leesplezier met elkaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *