Liedjes zingen voor de taalontwikkeling

Wist je dat als je zingt voor jouw kindje, je op dat moment heel educatief bezig bent? Liedjes zingen is namelijk erg goed voor de taalontwikkeling. Baby’s zijn al in staat taalpatronen te herkennen in liedjes en rijmpjes, blijkt uit onderzoek.

‘Ik zag twee beren broodjes smeren, oh het was een wonder…’ Als je voor je baby zingt is dit vaak om hem rustig te krijgen en die lieve glimlach op zijn gezichtje te toveren. Waarschijnlijk ben je er helemaal niet zo van bewust dat je jouw kindje heel veel aan het leren bent. Toch blijkt het zingen van liedjes voor een baby een enorm gunstig effect te hebben.

Basis van taalontwikkeling

Als we tegen baby’s praten, doen we dat automatisch op een zangerige manier. Dat wordt infant direct speech genoemd. Bij deze natuurlijk manier van praten, valt voor een baby het ritme en de melodie in de taal op. Op die manier ontdekken ze de taalpatronen van de moedertaal. Het is de basis om een taal te leren kennen. Als volwassene valt ons die melodie in taal niet meer zo op. Wij luisteren vooral naar de inhoud van het gezegde.

Grotere woordenschat door rijm

baby in de armen

De zangerige melodie die baby’s in ons praten horen, vind je ook terug in liedjes. Uit onderzoek komt naar voren dat liedjes waarin rijm voorkomt helpen bij de ontwikkeling van taal. Baby’s die veel rijm horen, hebben later een grotere woordenschat. Voeg je ook nog wat beweging toe, dan ben je helemaal goed bezig want ook dat is versterkend voor de taalontwikkeling. Kortom, bewegen en zingen is niet alleen leuk, maar ook super leerzaam.

Liedjes bij Speel-inn

Bij Speel-inn zingen wij vaak met de kindjes. Bijvoorbeeld bij vaste routines wanneer we gaan opruimen of tijdens eet- en drinkmomenten. Er is vaak voor of na het eetmoment ruimte om te zingen met elkaar. Kinderen mogen dan een liedje kiezen. Bij sommige babygroepen is er een boekje met plaatjes van verschillende liedjes die ze kunnen aanwijzen. Als dit op de groep veel gedaan wordt kunnen kindjes vanaf 1,5 jaar al goed meezingen en bewegen.

Thuis zingen

Nog nooit een baby die gezegd heeft: ‘Stop maar met zingen, het klinkt nergens naar’. Baby’s zijn gelukkig niet zo kritisch op de zangstem van papa of mama. Neem dus elke dag even de tijd om te werken aan de taalontwikkeling van jouw kindje. Zing bijvoorbeeld tijdens het verschonen ‘Hoofd, schouders, knie en teen’. Of zing ‘Schaapje, schaapje heb je witte wol’ in de kinderboerderij. Weet je niet wat voor liedjes je kunt zingen? Dan verzin je ze gewoon zelf!

Tip

Even vergeten hoe de liedjes ook alweer gingen? Zoek op Spotify eens op Juf Roos of Kaatje, dan kom je er vast wel uit.

Bron: Muziek goed voor brein- en taalontwikkeling – VHZ Online (vhz-online.nl)
Bron: Baby’s herkennen zinnen, rijm en ritme in liedjes en rijmpjes | EOS Wetenschap

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *