Gevolgen kinderopvang nieuwe lockdown

De kabinetsmaatregelen van 18 december hebben ook gevolgen voor de kinderopvangsector. De kinderdagopvang voor de 0 tot 4-jarigen blijft helemaal open. Ook de peuteropvang en VE-locaties blijven volgende week en na de kerstvakantie geopend.

De buitenschoolse en bijbehorende voorschoolse opvang gaan dicht en schakelen over op noodopvang. Net als in vorige lockdowns mogen ouders een beroep doen op noodopvang als in elk geval één ouder een cruciaal beroep heeft. De lijst met cruciale beroepen wordt iets aangescherpt. De nieuwe lijst vind je hier.

Ruimhartige beoordeling

Ouders moeten om voor noodopvang in aanmerking te komen een contract hebben met onze kinderopvangorganisatie en kunnen in principe alleen op contractdagen noodopvang aanvragen.

Het streven van het kabinet is om het onderwijs en de buitenschoolse opvang per 10 januari weer open te laten gaan. Op maandag 3 januari volgt een nieuw wegingsmoment en dan geeft het kabinet hierover duidelijkheid. De landelijke lockdown geldt in elk geval tot 14 januari.

Compensatieregeling van kracht

Het kabinet roept ouders opnieuw op om gedurende de sluiting de facturen voor de kinderopvang door te betalen. Daarmee behouden ouders hun plek voor de opvang van hun kind(eren), hoeft er niet worden ingegrepen in het lopende kinderopvangtoeslagsysteem, blijft de sector gefinancierd en kan noodopvang worden geboden aan ouders met cruciale beroepen en kwetsbare kinderen.

Alle ouders die gebruikmaken van kinderopvang en hun factuur tijdens de sluiting volledig door blijven betalen, ontvangen vanaf 21 december 2021 een tegemoetkoming van de eigen bijdrage tot de maximum uurprijs. Dit geldt óók voor ouders die noodgedwongen gebruik moeten maken van de noodopvang.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *